INGREDIENTE:
·
1 cutie foi pentru lasagna
·
2 linguri ulei pentru adăugat în apa în care se fierb foile de
lasagna
·
200 g parmesan
·
SOSUL BOLOGNESE: 500g carne tocată vită,
500g carne tocata amestec porc cu vita, 200 g unt, 2 cepe medii, 2 morcovi
medii, 275 g ţelină, 3 ardei graşi colorati mici – medii
5 căţei de usturoi, 270 g şuncă, 2 linguri boia dulce de ardei, 1 lingură piper, Sare după gust, 1 lingură condiment pentru carne tocată, 250 g pastă de roşii, 100 g de smântână, 500 ml apă.
5 căţei de usturoi, 270 g şuncă, 2 linguri boia dulce de ardei, 1 lingură piper, Sare după gust, 1 lingură condiment pentru carne tocată, 250 g pastă de roşii, 100 g de smântână, 500 ml apă.
·
SOSUL BECHAMEL: 100 g unt, 150 g făină, 1litru
şi 100 ml lapte, Sare dupa gust, 1 lingură smântână, 2 ouă
MOD
DE PREPARARE:
- Tăiem şunca cubuleţe
mărunte. Curățăm cățeii de usturoi și îi dăm pe răzătoarea mică. Punem carnea
tocată într-un bol încăpător, condimentăm cu boia, amestec de condimente pentru
carne tocată, sare și piper, după care amestecăm bine carnea cu condimentele,
până se omogenizează complet. Curățăm morcovii și țelină, le spălam și le dăm
pe răzătoarea mare. Spălam ardeii grasi, le îndepărtăm cotoarele
și semințele și îi tăiem cubulețe mici. Ceapa o curățăm și o tăiem mărunt.
- După ce avem
totul pregătit, începem să pregătim sosul Bolognese. Într-o cratiță mai mare
punem 200g unt, adăugăm ceapa și lăsăm la călit până ceapa devine sticloasă.
După ce s-a călit, adăugăm morcovul și țelină date pe răzătoare, amestecăm și
lăsăm pe foc la călit 5 minute, până ce zarzavaturile își schimbă ușor
culoarea. Când zarzavaturile s-au călit, adăugăm usturoiul dat pe răzătoare,
ardeiul tocat cubulețe, amestecăm și lăsăm totul la călit alte 5 minute.
Adăugăm apoi șuncă tăiată cubulețe,
Urmează să adăugăm carnea tocată, amestecăm și o lăsăm la călit
până își schimbă culoarea , amestecând cu o lingură de lemn. Adăugăm apoi peste
carne, pasta de roșii, apa și amestecăm. Acoperim cratița cu un capac și lăsăm
la fiert până ce cărnița se înmoaie, cam 35 minute. După acest timp, ridicăm
capacul și mai lăsăm la fiert până scade. Adăugăm smântâna și mai lăsăm pe foc
încă 5-10 minute, după care luăm cratiță de pe foc și lăsăm sosul la răcit,
până ajunge la o temperatură acceptabilă.
- După ce am terminat primul sos trecem la sosul Bechamel. Într-o
cratiță punem la topit untul. Când s-a topit untul adăugăm făină și amestecăm
întruna până ce făina se rumenește puțin. Adăugăm apoi laptele și amestecăm energic.
Pentru a ieși un sos fin și fără cocoloașe putem mixa sosul cu blenderul
vertical. Adăugăm apoi o lingură de smântână și condimentăm cu sare după gust,
după care lăsăm sosul pe foc amestecând întruna până începe să se îngroașe.
- După ce avem preaparat si cel de al doilea sos, trecem la
fierberea foilor de lasagna. Punem apa într-o cratiță mai larga, adăugăm puțin
ulei, pentru a nu se lipi foile între ele în timpul fierberii, aducem apa la
temperatură de fierbere și adăugăm foile de lasagna. Le lăsați la fiert doar
până încep să se înmoaie ușor, adică atât cât să nu mai fie rigide. După ce
s-au înmuiat, le scoateți în strecurătoare. Ungem cu unt un vas de sticlă.
- Punem primul strat de foi de lasagna, astfel încât să se
suprapună măcar puțin între ele, pentru a formă un strat compact, care să nu
permită scurgeri ale umpluturiiPeste foi intidem un strat de sos Bolognese,
urmează apoi un strat de sos Bechamel după care presărăm parmezan pe întreaga
suprafață. Alternaţi straturile de foi şi sos până la ultimul unde adăugaţi
cele două ouă bătute bine. Presărăm din abundență cu parmesan.
- Introduceti lasagna în cuptorul preîncălzit și lăsați-o la copt
timp de 35-40 până când este bine rumenită la suprafaţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu