vineri, 26 septembrie 2014

Prajitura Sah

INGREDIENTE:
Pentru blat:
-6 ouă
- 100 g zahăr
- 3 linguri de sirop din zahăr caramel
- 30 ml ulei
- 1 cană de făină amestecată cu o liguriţă de praf de copt
- 2-3 linguri cacao
- esențe după gust
Mod de preparare:
BLAT   
Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare.
Se adaugă zahărul și se mixează până spuma devine lucioasă, ca la bezea. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, esența și siropul de zahăr.
Se toarnă totul peste albușul bătut. Dacă albușurile vor avea consistența corectă, amestecul va rămâne la suprafață. Apoi se pune făina amestecată cu praful de copt și se amestecă pînă la omogenizare.
Compoziția se împarte în două, în una din ele punem cacao. Coacem 2 blaturi, alb și negru, în tavă (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încins la 180 de grade.
Cremă:
-200 ml lapte
-1 lingură făină
-1 linguriță gelatină
-150 g zahăr
- 200 ml frișcă lichidă
Zahărul îl caramelizăm. Când are consistență lichidă, turnăm laptele fierbinte. Amestecăm până se topește tot zahărul, după care adăugăm făina "in ploaie” în câteva linguri de lapte rece. Punem din nou la fiert și fierbem până se îngroașă puțin, amestecând continuu.
Lăsăm la răcit și după 20 de minute adăugăm gelatina hidratată în 2 linguri de apă rece. Lăsăm la rece până se îngroașă puțin și se răcește foarte bine, după care adăugăm frișca bătută.
Pentru însiropat avem nevoie de:
-100 g zahăr caramelizat stins cu 100 ml apă rece
Cele 2 blaturi le suprapunem și tăiem fâșii. În funcție de câte fâșii avem vom calculă lățimea și înălțimea tortului.
Începem asamblarea, alternând câte o fâșie albă cu una maro. Le lipim între ele cu puțină cremă și le însiropam. Punem un strat de cremă și uniformizăm. La următorul strat procedăm la fel, doar că vom începe cu culoarea opusă celei cu care am început la primul.  Se poate orna crema ramasa, frisca sau ciocolata.
Poftă bună!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu