miercuri, 2 aprilie 2014

Ciorba de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:
1kg fasole boabe 
1kg ciolan afumat
1 cutie de rosii in bulion
5 cepe mari
6 catei usturoi mari
3 morcovi
150g telina
3 frunze dafin
sare, piper, vegeta, boia dulce de ardei
ulei

Mod de preparare:
Fasolea se pune, cu o seara inainte, in apa rece, cat sa o acopere bine.
Intr-o oala de 4 litri punem ciolanul, punem apa – cat sa acopere bine ciolanul, sare si vegeta si lasam la fiert aproximativ 1 ora ½ – 2 ore. Poate diferi timpul de fierbere de la caz la caz, oricum putem sa-l incercam cu furculita sau ne mai putem da seama ca este fiert cand incepe sa se desfaca usor de pe os sau poate fi chiar gustat inainte de a-l stinge.
Luam o oala de 6l o umplem cu 4l apa rece, punem fasolea, punem sare, piper si vegeta dupa gust, adaugam frunzele de dafin si o lasam la fiert pentru 2 ore.
Dupa 40 minute de fierbere, schimbam apa la fasole. Punem fasolea intr-un strecurator, pastram si frunzele de dafin, o trecem pe sub un jet fierbinte de apa si o punem din nou la fiert intr-o oala cu 4 litrii de apa fierbinte.
Intre timp, spalam morcovii si telina, ii taiem cubulete si ii punem peste fasole la fiert.
Taiem ceapa marunt si o punem la calit intr-o tigaie cu ulei. Cand ceapa devine sticlosa, adaugam boiaua dulce de ardei, o mai lasam 2 minute la calit si apoi o punem la scurs intr-un strecurator pentru a elimina surplusul de ulei, dupa care o adaugam in oala cu fasole.
Cateii de usturoi ii tocam marunt ii punem deasemenea intr-o tigaie cu ulei pentru a se cali putin apoi adaugam peste rosiile in bulion si amestecam lasand sa fiarba impreuna 3-5 minute. Adaugam compozitia rezultata in oala cu fasole si lasam totul la fiert.
Intre timp verificam ciolanul daca s-a fiert. In timpul fierberii peste ciolan mai trebuie adaugata apa pentru ca scade la fierbere. Cand ciolanul s-a fiert il scoatem pe o farfurie il taiem feliute sau cum ne place si il adaugam in oala peste fasole mai lasam totul la fiert inca 5 minute si apoi putem lua ciorba de pe foc.
Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat o putem servi fierbinte langa o ceapa sau un ardei iute.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu